Magazin

Az aranyér az irodában sem ér aranyat

2023-01-30 Gombácsi Zsófia


Sokat olvashatunk az ergonómiáról, tökéletesíthetjük munkakörnyezetünket, hogy mozgató szervrendszerünket minél jobban óvjuk a káros hatásoktól. A monitor beállításán és a csuklótámaszon túl azonban van egy kényes kérdés, amit nem árt górcső alá venni. Ez nem más, mint az aranyér.


Ez a civilizációs probléma bár sok helyen még tabu témának számít, a társadalom egyharmadát érinti. Ahogy a technológia fejlődött, mi egyre jobban elkényelmesedtünk, egyre többen végeznek ülőmunkát és sokszor hobbijaink is székbe kényszerítenek minket, ennek azonban megvan a böjtje. Bár a genetikai hajlam is hozzájárul az aranyér kialakulásához, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a túlsúly és az ülőmunka sem a mi javunkra dolgozik.

Az aranyér a végbél és a végbélnyílás falában lévő visszerek, vénák kitágulása, mely duzzadással és fájdalommal járhat. A kockázati tényezők mérséklése mellett, ha már kialakult a probléma, mindenképp orvosi konzultáció szükséges, hiszen a kezeltlen aranyér nagyobb gondot okozhat. Gyógyszeres kenőccsel, injekcióval, belső gyűrűk felhelyezésével vagy lézeres úton is történhet a panasz kezelése.

Nézzük meg azonban, hogy mi mindent tehetünk, hogy csökkentsük az aranyér kialakulásának lehetőséget! A leggyakoribb kiváltó probléma a székrekedés, melyet a helyes étrenddel tudunk elkerülni. A székelés közbeni erőlködés hatására a kitágult vénák elpattanhatnak, majd begyulladhatnak, ami komoly fájdalommal járhat. Mivel a csapból is az egészséges táplálkozás jelentősége folyik, inkább a rostbevitelre hívnánk fel a figyelmet. Egy egészséges felnőtt embernek napi 25-50 gramm rostra van szüksége a megfelelő székletürítéshez. A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása mellett igazán jótékony hatású a zab és az útifűmaghéj is. Mindez azonban sajnos mit sem ér folyadékfogyasztás nélkül, mely fontosságát már egy korábbi cikkben kifejtettük. Ha nem iszunk eleget, a magas rostbevitel sajnos még ártalmassá is válhat és fokozhatja a problémát.

 

Fontos, hogy igyekezzünk kihasználni munka közben a törvény által biztosított pihenőidőt, álljunk fel, mozgassuk meg tagjainkat és a munka utáni sportolást is vezessük be az életünkbe lehetőség szerint.

 

Ha épp asztalvásárláson gondolkodsz, tökéletes választás lehet az emelhető asztal, hiszen az által, hogy lehetőséged van az ülő és az álló testhelyzetet változtatni munka közben máris csökkentetted az aranyér kialakulásának kockázatát.

Ha nincs lehetőség arra, hogy munkádat állva is végezd, érdemes az ülőalkalmatosságon változtatni, vagy ergonomikus kiegészítőket beszerezni jelenlegi székedhez. Mind az ergonomikus székeken, mind a kiegészítőkön ülve kisebb súllyal terheljük a végbéltájékot. Mindemellett a lényeg, hogy a hát és a medence izmait folyamatos mozgásban tartsuk, így serkentve a keringést (erre lehet kiváló az aktív ülés). A megfelelő keringés fenntartása megakadályozza a pangó vénák és ezáltal az aranyeres csomók kialakulását.
2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos