Magazin

Elég vizet fogyasztasz az irodában?

2021-11-23 Horváth Krisztián


Tökéletesen beállítottad az ergonómia szabályai szerint a munkakörnyezetedet mégis fejfájással, fáradékonysággal küszködsz? Talán elcsépelten hangzik a kérdés, de: iszol elég vizet?


Bár úton-útfélen szembe jön velünk a tény, hogy mennyire fontos a folyadékfogyasztás, mégis számos ember küzd a kiszáradás kezdeti tüneteivel. Ha te is azt érzed, hogy fáradékonyabb vagy, kevésbé tudsz koncentrálni esteleg már a fejed is fáj, holott a monitorod megfelelő magasságban van, gerincedet tehermentesíted a székeddel és a karod is kartámaszokon nyugszik, akkor érdemes utánaszámolnod a folyadékbevitelednek.

Egy felnőtt ember testének kb. 70%-a víz. Létfontosságú szerveink, vérünk, izmaink és ízületeink, de még a csontjaink összetevői között is nagy mértékben megtalálható. A normál fizikai és szellemi működéshez elengedhetetlen, fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, a vérnyomás és a keringés szabályozásában és fenntartásában. Ahhoz, hogy megfelelően működjük, a szervezet vízháztartásának egyensúlyban kell lennie, azaz a termelt, illetve bevitt és a leadott folyadék mennyiségének egyenlőnek kell lennie.

A testünk egy nagyon finomra hangolt szerkezet: már 2%-os eltérés is szembetűnő zavarokat képes okozni. Ez azért van, mert nem rendelkezünk folyadékraktárral. Ha testmozgás, sós étel fogyasztása vagy betegség miatt megemelkedik a leadott folyadék mennyisége, azonban nem érkezik kívülről utánpótlás, a szervezet elvonja máshonnan a folyadékot, például a vérből, ami ennek következtében besűrűsödik, ezért pedig megemelkedik a vérnyomásunk. Ahhoz, hogy elkerüljük ezeket a zavarokat, még azelőtt kell folyadékot bevinnünk, mielőtt ezt a szervezetünk igényelné. Ha úgy érezzük szomjasak vagyunk, valójában már kibillent az egyensúly.

 

 

A testünket alkotó kötőszövet nagy része is víz, ezért ahhoz, hogy izmaink és ízületeink megfelelően tudjanak működni, hogy a rostok el tudjanak csúszni egymáson, illetve hogy a rugalmasságukat megtartsák, hidratáltnak kell lennünk. Ha a kötőszövetünk veszít a folyadéktartalmából, rugalmatlanná, rigiddé válik, ami a mozgásunkat kevésbé hatékonnyá, korlátozottá vagy akár fájdalmassá is teheti.

Porckorongjainknak is nagy szüksége van a folyadékra, mivel csak megfelelő hidratáltság esetén tudják fenntartani méretüket és alakjukat, hogy ezáltal ideális távolságban tartsák egymástól a két csigolyatestet. Az évek előrehaladtával, a mozgásszegény életmóddal (vagy a nem megfelelő gyakorlatkivitelezéssel) és a hosszantartó, kevés folyadékbevitellel a porckorongok dehidratálódnak, méretük csökken, a két csigolyatest pedig egymást kezdi el koptatni, ami komoly fájdalmakhoz vezet.

Fontos kiemelni, hogy a porckorongok működése nem csak sport közben fontos, hanem ülőmunka során is. Ekkor a gerincoszlop jóval nagyobb és aszimmetrikus terhelést kap, mint általában, ezért a csigolyák közti szövetállomány rugalmassága (amit hidratálással és a mélyizomzat mozgatásával garantálhatunk) kiemelten fontos.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy az ember akkor fordít energiát a nap közbeni folyamatos vízfogyasztásra, ha az elérhető közelségben van számára. Ezért kiemelten fontos, hogy amikor irodai tereket tervezünk, a vízvételező helyeket is jelöljük rajta, illetve már a koncepció részét képezzék a tervezés fázisában is. Senki sem áll fel az asztalától, ha a legközelebbi ivóvíz mondjuk 70 méterre van a folyosó végi mosdóban.

 

 

A megfelelő hidratáltságnak azonban nem egészségügyi, hanem esztétikai vonatkozásai is vannak. Gondoljunk csak a dehidratáltság leginkább szembetűnő tünetére, a cserepes ajkakra. Van még azonban még egy, sokakat érintő probléma, a narancsbőr. A narancsbőr a kötőszövet gyengesége miatt alakul ki. Ilyenkor a zsírszövet áttüremkedik a kötőszöveten, dimbes-dombos felületet létrehozva. A megfelelő folyadékfogyasztás mellett nagyon fontos a helyes technikával végzett, rendszeres kötőszöveti masszázs.

Egy egészséges, átlagos felnőtt napi folyadékszükséglete 2-2,5 l. Fontos megjegyeznünk, hogy ez a testünk igénybevételétől függően változik, tehát testmozgás, nagyobb izomtömeg esetén ennél többre van szükségünk. A fenti számot befolyásolja még az egészségi állapotunk és a külső hőmérsékletünk is. Mindig arra gondoljunk, hogy ez csak egy irányadó érték. Amennyiben több folyadékot vesztünk, többet is kell pótolni, hogy a szervezet homeosztázisa egyensúlyban maradjon. Számos lehetőség van már a vízfogyasztásod ellenőrzésére. Speciális kulacsok, különféle applikációk... A feladatod csak annyi, hogy találd meg a hozzád leginkább passzolót.
2016.05.31

Mennyit várnál egy próbaszékre?

Irodaszékben sokkal több időt töltesz, mint kocsiban. Mégis ha új autót rendelsz, akár hónapokat is várnod kell, míg elkészül. A jó szék is megvárathat?

Tovább olvasom

2021.11.23

Elég vizet fogyasztasz az irodában?

Tökéletesen beállítottad az ergonómia szabályai szerint a munkakörnyezetedet mégis fejfájással, fáradékonysággal küszködsz? Talán elcsépelten hangzik a kérdés, de: iszol elég vizet?

Tovább olvasom

2022.01.25

Dun & Bradstreet AAA tanúsítványt szerzett a NIETSCH Kft.

A Dun & Bradstreet nemzetközi üzleti információszolgáltató és -minősítő minden működő vállalkozás pénzügyi stabilitását, üzleti megbízhatóságát osztályozza egy folyamatosan visszamért és bizonyított, nemzetközi szakértők által kialakított módszertan alapján. Így került kiválasztásra cégünk, a NIETSCH Kft. is, mint a pénzügyileg legstabilabb cégek egyike.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos