Magazin

Boncoljuk fel a bútorokat! - 6. rész

2016-02-15 Kovács Kálmán


Az irodaszékek történetében olyan részhez érkeztünk, amely gyakran – méltatlanul – elsikkad, mint szempont a székválasztás és -vásárlás során. A lábkereszt vagy lábcsillag, csillagtalp vagy szimplán lábtartó több funkcióval is bír, ami szépen kiegészíti az ülőalkalmatosság megtervezett ergonómiáját és használhatóságát.


Lábkereszt

Az irodaszékek négy lába a fejlődés évtizedei alatt egy gázliftté és egy lábcsillaggá alakult. Ennek oka az, hogy ez a felépítés jobban megfelel mind az ülőfelület emelhetősége, mind a szék mobilitása elvárásainak. Gondoljunk csak bele, ha négy lába lenne, az ülőfelület megemeléséhez négy gázlift kellene, ez semmiképpen nem lenne gazdaságos.

A gázlift középen támaszkodik a csillagtalpra, amelynek lábai olyan sugár elosztásban és ívben futnak szét a középpontból, hogy a szék, illetve a rajta ülő ember okozta terhelést egyenletesen elosszák.

Fontos, hogy mekkora területen oszlik el a lefelé irányuló erő, hiszen ez megkönnyíti a görgők munkáját és ez határozza meg a szék súlypontját is. A súlypont magassága az ülőfelületen végzett mozgás, illetve a görgőkön való oldalirányú helyváltoztatás közben tapasztalt borulékonysággal áll szoros összefüggésben. A lábkereszt mérete változó lehet, az alacsonyabb ülőfelületű gyermekszékek esetében kisebb az átmérő, a felnőttekénél 600-700 mm.

A lábkereszt lehet műanyag vagy fém. Az előbbi általában polietilén, de a magasabb minőséget képviselő gyártók székei gyakran kapnak üvegszálas erősítést. Az utóbbi csoportban találunk alumínium, krómozott acél, vagy festett acél darabokat. A lábkereszt tartóssága nem feltétlenül azon múlik, hogy műanyagból vagy fémből készült-e, mert mindkét csoportban vannak magasabb minőségűek, amelyek egyformán tartósak.

A lábkereszt nem csak a súly miatt van nagy igénybevételnek kitéve, hanem azért is, mert a széken ülő ember gyakran ennek „sugarain” nyugtatja a lábát. Ezért erős dörzsölő, koptató hatásnak van kitéve, amelynek a fém alapanyag, illetve a fém borítás jobban ellenáll (kivéve ha festett, mert az alacsony minőségű festék a fémről is lekophat könnyedén). 

Sorozatunkat nemsokára folytatjuk!

Az előző részt ide kattintva találod.
2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos