Magazin

Hogyan válassz széket a testalkatodhoz?

2020-02-03 Horváth Krisztián


Több időt töltesz üléssel, mint fekvéssel vagy járással, mégsem fordítasz annyi időt széked kiválasztására, mint matracodra vagy cipődre. Ismerős probléma? Segítünk, hogy forgószéked is olyan kényelmes lehessen, mint az ágyad.


Manapság munkaidőnk javát üléssel, irodai környezetben töltjük, így nem túlzás azt állítani, hogy legfontosabb kollégád a széked. De hogyan válaszd ki a számodra tökéleteset?

Szék-casting, vagy ha úgy tetszik, egy kis szék-HR jön, ahol a jelentkezőket a legalaposabb felvételi követelményekkel teheted próbára. De mik ezek?

 

Aktív vagy passzív ülésre van-e szükségem?

A legfontosabb, mielőtt széket választasz, hogy eldöntsd, gerincbarát megoldásra van-e szükséged. Bár ma már a székek többségét ergonomikusnak címkézik, orvosi szemmel ez csak igen kevés típusról mondható el. Hazánkban jelenleg egyetlen olyan széktípus van, ami gerincgyógyászati szakvéleménnyel rendelkezik és 100% egészégpénztári támogatása is van, ez pedig a SpinaliS.

Az aktív ülést garantáló székek lényege, hogy ülőlapjuk minden irányban (oldalra is) szabadon mozog és nem is fixálható. Röviden összefoglalva ez azért jó, mert visszaerősíti a gerincet amúgy is tartó törzsizomzatot és a medence mozgásával leveszi a hajlongó terhelést a deréktáji gerincszakaszról, ahol az esetek többségében a porckopás és a gerincsérv ki szokott alakulni.

Az első képen a (klasszikus) szinkron mechanika működését láthatod, a második és harmadik képen pedig a minden irányba kitérni képes aktív ülés rendszert:

 

   

 

 

Ha (még) nincsenek derékbántalmaid, megelőzés szempontjából akkor is igen hasznos a valóban ergonomikus szék. Ha nem az aktív ülést választod, akkor is mindenképpen javasolt szinkron mechanikás megoldást beszerezned (erről később még olvashatsz).

 

Kell-e karfa a székemre?

A karfának a kényelmi szerepe mellett egy másik nagyon fontos feladata is van: a könyökök alátámasztásával segít abban, hogy a váll-öv és ezen keresztül a nyaki izomzat is tehermentesedjen. A nyak- és vállfájdalmak többségét a gépelés közben alátámasztás nélkül levő karok okozzák.

Egyéni preferencia kérdése, hogy mennyire legyen magas a karfa (vagy kell-e; sokan ugyanis az asztalon támasztják meg kezüket írás közben). Az azonban mindenképpen hasznos, ha a karfa legalább magasságban állítható. Régen az volt a bevett gyakorlat, hogy a karfákat az asztallap magasságával azonosan érdemes beállítani, ma már azonban tudjuk, hogy ez testtartástól, szokásoktól és kényelmi szempontoktól függően eltérhet ettől.

 

Mit érdemes tudnia még egy karfának?

A magasságban való állíthatóság a legfontosabb, ezen felül azonban a forgószékek karfái számos más lehetőséggel is rendelkezhetnek. Attól függően, hogy hány irányban állíthatóak be, 2, 3 vagy akár 4 dimenziósak is lehetnek.

A karfák képességei: 1) magasságban való állítás, 2) mélységben való állítás, 3) széltében való állítás, 4) a TOP elforgatása:

 

   

 

 

Sok esetben a karfák távolsága, illetve a tetejükön levő puha rész (top) távolsága is állítható, amit érdemes is megtenni testalkatunk szerint. Ezen felül a top előre-hátra is csúszhat, hogy attól függően legyen kényelmes, mennyire ülünk előre egy székben.

Zsúfolt irodákban azért is fontos a magasságban állítható karfa, mert sok esetben csak leengedett karfával lehet a széket az asztal lapja alá betolni (helytakarékosság).

 

Milyen mély legyen a székem?

Az ülésmélység fontosabb, mint gondolnád.

Mit sem ér a kényelmes ülőfelület és benne a minőségi, formaöntött szivacsozás, ha combjaidnál hosszabb maga az ülőlap. Ez azért kulcskérdés, mert ha az ülőlap eleje térdhajlatban bevág, gátolja a keringést, aminek súlyos egészségügyi kockázatai is lehetnek hosszú távon (például trombózis).

Az igazán jó székekben vagy eleve rövidre tervezik az ülőlapot, vagy állítható az ülésmélység. Ez az állíthatóság általában 5-10 centit jelent, és éppen elég ahhoz, hogy a felhasználó igényeihez mérten lehessen megadni az ülőlap mélységét.

Az ülésmélységet beállítás után természetesen fixen rögzíteni kell. 

Bizonyos székek képesek az ülőlap dőlésszögét is szabályozni (előre vagy hátra tudnak lejteni). Ezt a beállítást is fixen rögzíteni kell.

 

Milyen magasra állítsam a székemet?

Ez attól függ, te milyen magas vagy és milyen rendszerű székben ülsz. A gerincbarát székeken végzett aktív ülésnél például nem feltétel, hogy combjaid vízszintesen legyenek, hiszen medencéddel együtt lábaid is mozgásban vannak egész nap. A mozgás ilyen esetben jóval fontosabb, mint a szabályok.

Hagyományos irodaszékeknél azt szoktuk tanácsolni, hogy a lábszár és a comb 90 fokos szöget zárjanak be, vagyis a combok legyenek vízszintesek. Az ettől pár centire való eltérés még nem probléma.

Szinte az összes korszerű irodaszék magasságát gázlifttel lehet beállítani. Sokféle gázliftet gyártanak, és a normál magasságtartomány nem mindenkinek megfelelő, így azt javasoljuk, hogy csak olyan helyen vásárolj széket, ahol kicserélik neked a gázliftet alacsonyabb vagy magasabb változatra, ha az passzol hozzád jobban.

 

Milyen magas háttámlára van szükségem?

A háttámla alapvetően kényelmi funkciókat tölt be. Sokan szeretnek hintázni munka közben, ehhez pedig kényelmes lehet egy hintázásra alkalmas szék. A háttámla ehhez a kényelemhez járulhat hozzá, magassága pedig elsősorban alkatunktól függ. Alacsonyabb dolgozóknak nem javasolt a magas háttámlás szék, mert az akár kényelmetlen is lehet (rossz helyen találkozhat a felső pereme a tarkóval, akár balesetet is okozhat).

Általában a háttámla magassága akkor jó, ha kicsivel a vállak vonala fölé ér.

A legtöbb minőségi szék esetében 10-12 centis háttámla-állításra van lehetőség, amely segít abban, hogy az eltérő magasságú felhasználók is kényelmesen testre szabhassák a háttámla pozícióját. Javasoljuk, hogy olyan széket keress, amiben állítható a háttámla magassága.

 

Legyen-e fejtámla a székemen?

A háttámla magasságához szorosan kapcsolódó kérdés a fejtámla megléte. Aktív ülést garantáló székeknél ritkán van fejtámla, mivel itt a test a megerősödött törzsizomzattal már könnyedén tartja magát. 

Hagyományos irodaszékek esetében legtöbbször választható fejtámla, ami szintén lehet állítható. Az igazán jó fejtámla magasságban és dőlésszögben is a felhasználóhoz igazítható, így garantálva, hogy hátra dőlve a megfelelő helyen és a megfelelő pozícióban fogja megtartani fejünket.

Nagyon fontos, hogy a fejtámla lehetőleg MESH-hálóból, azaz könnyen szellőző, áttört anyagból legyen. A MESH-háló nem csak plusz rugalmasságot (és ezáltal kényelmet garantál), de a szellőzést is biztosítja, ami egy meleg nyári napon nagyon fontos lehet.

Hölgyeknél fontos szempont lehet a fejtámla hiánya, hiszen az ő frizurájukat még a legegészségesebb fejtámla is tönkreteheti. Éppen ezért ha egyszerre több irodaszéket kell venned azonos típusból férfi és női kollégáidnak is, fontos, hogy azokon le- illetve felszerelhető, tehát opcionális legyen a fejtámla.

 

Legyen-e külön deréktámasz a háttámlában?

A háttámlák akkor működnek jól, ha csak kényelmi funkciót szolgálnak, hiszen a derék megtámasztása önmagában nem egészséges. Sokan félreértik a deréktámasz lényegét: a deréktámasz kényelmessé teszi a széket, de nem jelent egészségmegőrző funkciót. Éppen ezért például a legtöbb aktív ülést garantáló gerincbarát széknek nincs is külön deréktámasza.

A szinkron mechanikás székekben találkozunk elsősorban állítható deréktámaszokkal, mivel ezek (mechanikájuknál fogva) alkalmasak a hintázásra. Ilyen esetekben jól jön, ha a háttámla magasságának beállításán kívül külön mozgatható a deréktámasz is. Ez jellemzően 8-10 centis magasságban való állítási lehetőséget jelent, hogy a kontaktus a legkényelmesebb pozícióban jöjjön létre a háttámla és a derék között.

Ha derékfájdalmaid vannak, azt ne a háttámla nyomásával ellensúlyozd, mert az csak tüneti kezelés. Kezdődő sérv jele is lehet a fájdalom, így érdemes szakorvoshoz fordulnod vele.

 

Milyen mechanika legyen a székben?

Manapság megkülönböztetünk szinkron, aszinkron és aktív ülés mechanikákat.

Az aktív ülés mechanikáról már szóltunk, ez a legegészségesebb. Szabadon hagyja mozogni a testet és a medence követi a gerincet, így minimalizálódik az ülőmunka egészségügyi kockázata. Hintázni ezekben a székekben nem lehet (biztonsági okokból), hiszen az ülőlapjuk már eleve mozog.

A szinkron mechanikák szintén igen gerincbarátnak tekinthetők, mert hintázás, hátradőlés közben az ülőlap és a háttámla dőlésszöge növekszik, így lehetőséget adnak a gerincnek arra, hogy változatos pozíciókat vehessen fel (oldalra sajnos nem tudnak kitérni). Ez hozzájárul a napi frissesség megtartásához és a keringés élénkítéséhez is. A szinkron mechanikás széket bár lehet, nem kötelező fixálni egyetlen pozícióban sem (az ellentartó mechanika hintázásra lett kitalálva).

Az aszinkron mechanikáknál az ülőlap és a háttámla külön mozog és külön is fixálható, hintázni azonban ezekben a székekben nem lehet (az ülőfelületet és a háttámlát is rögzíteni kell beállítás után). Ez a statikus pozíció, hasonlóan a régi típusú főnöki székek egyszerű hintamechanikájához (amikor a szék teljes felépítménye egy darabban mozdul) nagyon egészségtelen, röviden ma már csak gerincgyilkosnak hívjuk őket.

 

Milyen anyaga legyen a szék ülőfelületének?

Manapság elsősorban kárpitozott és hálós megoldásokat különböztetünk meg.

A kárpitozás lehet bőr, műbőr vagy valamilyen szövetes anyag. Egész napos munkára használt székeknél jellemzően nagy kopásállóságú szöveteket használnak (a minőségi székekben), így azok akár évekig is bírják a terhelést szakadás vagy kopás nélkül. Szövetes szék esetében minden esetben érdeklődj a tisztíthatóságról és a kopásállóságról, mert ha erről nem tud információkkal szolgálni az eladó, akkor kiszűrheted a silány megoldásokat.

Bőr és műbőr székek is forgalomban vannak, és főleg a műbőrök területén történt hatalmas előrelépés. A lélegző textilbőröket ma már olyan eljárással készítik, ami lehetővé teszi, hogy a székek szellőzzenek, tartsák a színüket és könnyen tisztíthatóak legyenek. A valódi bőr elég kényes és folyamatos ápolásra szorul, így napi munkára nem ajánlott.

Az utóbbi évek legnagyobb újítása a hálós háttámla és ülőlap. A legtöbb esetben hibrid megoldásokat találsz: az ülőlap szövetes, a háttámla viszont hálós. Ennek kettős szerepe van: a háló önmagában is kényelmes, rugalmas érintkezési felület a hátnak, másfelől kiválóan szellőzik és könnyedén tisztítható. A korszerű hálók 3D szerkezettel rendelkeznek, és nem nyúlnak ki. Általában a szék garanciaideje önmagában jelzi, milyen minőségű hálót használtak hozzá (vannak például 5 év garanciaidejű hálós székek is).

 

Sima vagy kímélő görgőre van szükségem?

A "sima", vagyis legtöbbször fekete műanyag görgőket puha felületeken (szőnyegen, padlószőnyegen) szokták használni, manapság azonban már a legtöbb minőségi széket kímélő (régebbi nevén: parketta) görgővel szerelik. Ez általában világos szürke színű, gumírozott, így a kemény felületeket sem kezdi ki (parkettán kívül kőre, járólapra is ezt javasoljuk).

A kímélő görgő használatával elkerülhető továbbá a szék tologatása közbeni erős hanghatás, illetve a székalátét használata is. Egészségügyi vonzata ennek a kérdésnek nincsen (hacsak az nem, hogy ugyanúgy fáj mindkettő, ha a lábadra tolod).

 

Milyen további apróságokra érdemes odafigyelned?

Nem is hinnéd, de egy szék élettartamát nagyban meghosszabbíthatja az, ha szakszerűen van összeszerelve. Mindig törekedj arra, hogy ne csak minőségi széket vásárolj, hanem hogy az adott eladó biztosítson neked plusz szolgáltatásokat (például ingyenes összeszerelést). 

Mivel az egész szék egyetlen nagy mozgó alkatrész, terhelés hatására hosszú idő után kilazulhatnak bizonyos illesztései, csavarja. Évente legalább egyszer érdemes ezeket meghúzni, vagy ha te nem szeretnél ezzel foglalkozni, megbízni ezzel hozzáértőket, akik helyetted is gondolnak erre.

Ha cégként, nagyobb tételben vásárolsz székeket, akkor a rizikó is nagyobb, hiszen rossz szék vásárlása esetén egyszerre hatványozottan jelentkeznek majd a problémák. Ezért szintén érdemes olyan helyen vásárolnod, ahol nem csak hosszú garanciaidőt adnak neked, hanem ahhoz szakszerű, folyamatos szervizhátteret, vagy akár átalánydíjas karbantartási lehetőséget is kínálnak.

A garancia kapcsán fontos tudnod, hogy a legtöbb multinál vásárolt székhez egyáltalán nem tartanak alkatrészeket, így a garanciaidőn túl (de sokszor még azon belül is) azokat nem lehet javítani. Javasoljuk, hogy szaküzletben vásárolj fogószéket, ahol a standard és bevált alkatrészek utánpótlása hossz időre biztosított.

A szék bizonyos mozgó alkatrészei meghálálják, ha időről időre kenőanyaggal látod el őket. Bár a legtöbb mechanikát nem szükséges külön kenni, mindig érdemes vásárláskor rákérdezni a típussal kapcsolatos általános tapasztalatokra az eladónál.

 

Ne feledd: az itt olvasottakat csak akkor tudod hasznosítani, ha időt szánsz a megfelelő szék kiválasztására, és aztán a beállítására is. A legjobb irodaszék is csak akkor lesz igazán hatékony, ha testedhez szabtad.

Ebben a beállításban tanácsadással és bemutatóteremmel is a rendelkezésedre állunk.
2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos