Magazin

Pár (újabb) tipp a monitor helyes beállításához

2022-09-29 Gombácsi Zsófia


Korábban már volt szó a monitorról, hiszen irodai munkát el sem tudunk képzelni nélküle. Akkor arról olvashattál, hogy mennyire fontos ennek az eszköznek az elhelyezése, hiszen számos probléma kialakulásához vezethet, ha nem elég körültekintően járunk el az ügyben. A cikkben a monitor megfelelő magasságát és annak beállításának jelentőségét tárgyaltuk, most azonban szeretném felhívni a figyelmed további fontos szempontokra.


Munkád során olyan feladatokkal foglalkozol, amik közben folyamatosan ingáznia kell a tekintetednek két pont között? Az irodában pont visszatükröződött a napfény a monitorodon, ezért elfordítottad? Esetleg az otthoni munkakörnyezeted kialakításánál rendezted be úgy az asztalodat, hogy ráláss a televízióra?

Amennyiben valamelyik állítás igaz rád, sürgősen végezz egy kis átalakítást az asztalod elrendezésében.

 

 

Biztosan veled is előfordult már, hogy úgy érezted, munka végére elgémberedett, rosszabb esetben be is állt a nyakad. Sőt, talán már azt is észrevetted, hogy nem tudod mind a két oldalra ugyanolyan mértékben elfordítani a fejed. Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy ez nem jó, viszont könnyedén tudsz rajta változtatni. Nem kell mást tenned, mint hogy ügyelsz arra, hogy a monitorod pont szemben legyen veled. Természetesen akkor sem kell kétségbe esned, ha ügyfelekkel dolgozol, hiszen csak arra kell figyelned, hogy minél kisebb mozgást kelljen végezned munka közben a tekinteted vándorlásával, illetve ne legyen folyamatosan döntve a fejed. Amennyiben több monitorral dolgozol, fontos, hogy a fő képernyő, tehát amelyiket a legtöbbet nézed, veled szemben helyezkedjen el.

Nézzük meg kicsit közelebbről, hogy miért is fontos ez nekünk. Mint minden alkalommal, itt is az izomegyensúly felbomlása a kulcsszó. Ha a monitorod nem szemben van veled, hanem kissé fordítanod kell valamelyik irányba a fejedet, akkor az évek során az azonos oldali izmok rövidülni fognak, míg az ellenoldalon ugyanezek az izmok megnyúlnak. Egy közös lesz bennük, méghozzá az, hogy mind gyengülnek.

Ezek a gyenge izmok egyre nehezebben fogják tartani a fej súlyát, nem fognak tudni téged segíteni a helyes testtartás kialakításában és fenntartásában. Ennek következtében megsokszorozódik az esélye az előre helyezett fejtartás kialakulásának is. Sajnos még rosszabb a helyzet, ha az egész törzseddel fordulsz a képernyő felé, hiszen akkor már nem csak a nyakizmok és a tarkótáji izmok lesznek érintettek ebben, hanem a törzsizmok is, amiknek érintettsége derékfájáshoz és más panaszokhoz is vezethet.

Az előre helyezett fejtartás legnagyobb kockázata a terhelési görbében van. Ahogy centiméterről centiméterre egyre előrébb van a fejünk ülés közben, a gerincre, és főleg annak nyaktáji szakaszára nehezedő terhelés nem arányosan, hanem egyre gyorsabban növekszik. Így minél jobban meredünk a monitorra előre tolt fejjel, a helyzet annál rosszabb, mégpedig aránytalanul rosszabb.

 

 

Most kivételesen lépjünk túl kicsit az izmokon. A belső fülben található az egyensúlyérzékelés központja. Az itt lévő receptorok a fej mozgása és annak sebessége alapján továbbítják az agy felé az információt a testünk helyzetéről. Abban az esetben, ha az izomegyensúly felbomlása miatt a döntött fejtartás állandósul, azaz akkor sem tartod egyenesen a fejed, ha nem a monitor előtt ülsz, az egyensúlyod romlik, emiatt nem érzékeled megfelelően a tested és annak mozgását a térben, s így számos sérülést nem tudsz elkerülni. Leggyakoribbak a bokaízületet ért traumák, mikor rosszul lépsz egy lépcsőn, vagy egyszerűen csak alád fordul a lábfejed járás közben. Ha gyakoriak az ilyen esetek, mindenképp érdemes megvizsgálni a fejtartásod és korrigálni azt.

Az, hogy mind a két irányba megfelelő mértékben el tudd fordítani a fejedet, nem egy különleges képesség és a fájdalommentes élet sem csak a kiváltságosok jutalma. Ne hagyd annyiban a dolgot, változtass a munkakörnyezeted kialakításán, lazítsd a rövidült izmokat kemény labdával végzett önmasszázzsal vagy fordulj gyógymasszőrhöz. Az izmok lazítása után érdemes szakembert felkeresned speciális torna illetve az egyensúly javítása érdekében.

Mindenekelőtt azonban igyekezz úgy kialakítani a munkakörnyezetedet, hogy az a legjobban megfeleljen az ergonómiai elvárásoknak, hiszen ezzel eleve megelőzhetsz számos rövid- és hosszútávú problémát.

Látogass meg bennünket bemutatótermünkben, ahol az egészséges ülőmunkával kapcsolatos szakértelmünket és az ehhez kapcsolódó eszközöket is elérheted és élesben kipróbálhatod!
2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos