Magazin

Térdeplőszék – tényleg egészséges?

2016-04-18 Kovács Kálmán


Napjainkban – mivel az ülőmunkával töltött idő mennyisége, és az irodai dolgozók közötti mozgásszervi és gerinc-panaszok gyakorisága együtt növekszik – egyre több a próbálkozás arra, hogy a negatív következményeket kiküszöbölő ülési megoldások szülessenek. Ezek a megoldások gyakran az ún. dinamikus ülés elvén alapulnak, vagyis arra késztetik a test tartóizmait, hogy állandóan dolgozzanak.


Amikor az ember hagyományos széken ül, amelynek (közel) vízszintes az ülőlapja, akkor egyoldalúan terhel bizonyos izmokat, míg másokat kevésbé vagy egyáltalán nem. Emiatt alakul ki a hátfájás, derékfájás, karzsibbadás, illetve az az áldatlan állapot, hogy a végtagok illetve a vállövi rész vérellátása romlik.

A dinamikus ülőeszközökön, mint térdeplőszék, gumilabda, különféle egyensúlyozó és instabil párnák, az embernek állandóan figyelnie kell a teste egyensúlyára, illetve különféle izmokat meg kell feszítenie. Az izmok dolgoztatása több szempontból is hasznos: egyrészt erősödik a tartóizomzat, izmosodik a hát és a derék környéke, másodszor pedig nagy mértékben javul a porckorongok anyagcseréje. Ez utóbbinak óriási szerepe lehet a porckorongsérv megelőzése szempontjából.

Annak, aki dinamikus ülőeszközre vált vagy instabil párnát helyez el a székén, az első napok cseppet sem lesznek könnyűek. Az elsatnyult tartóizmok az állandó munka miatt hamar elfáradnak, és a tartásunkra való koncentrálás nehézzé teheti a munkát. Néhány nap után azonban megszokjuk az új helyzetet, és rájövünk, hogy nem csak kevésbé leszünk fáradékonyak, hanem fittebbek és szellemileg is frissebbek leszünk.

Nem érdemes azonban folyamatosan labdán ülni vagy térdepelni az íróasztalnál. A térdeplőszék olyan igénybevételnek teszi ki a térdízületet, ami hosszabb távon megint csak problémát okozhat, a labdán ülés pedig rendkívül fárasztó lehet. A legjobb megoldás – ha megtehetjük – hogy váltogatjuk az ülőalkalmatosságainkat, így állandóan más hatás éri a vázizomzatunkat, tehát elkerüljük az egyoldalú megterheléseket, emellett pedig választhatunk olyan SpinaliS rendszerű széket is, amely egyszerre garantálja az aktív ülést és a hagyományos forgószékek kényelmét.
2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos